Bagaimana Cara Berkomunikasi Berfungsi?

Komunikasi adalah keperluan mutlak di tempat kerja. Terdapat beberapa jenis komunikasi yang berbeza, dan semuanya mempengaruhi produktiviti dan kemampuan untuk bekerja pada tahap yang tinggi. Peranan pekerjaan mempengaruhi tahap komunikasi yang diperlukan untuk melaksanakan tugas tertentu. Sebagai contoh, seorang profesional penjualan memerlukan kemahiran komunikasi lisan dalam peranan pelanggan, sementara pembangun web memerlukan internet dan kemahiran berkelajuan tinggi untuk memproses data dan berkomunikasi melalui sistem perisian. Peranannya sangat berbeza, tetapi kedua-duanya mewakili saluran komunikasi di tempat kerja.

Alat dan Proses Komunikasi

Komunikasi terdapat dalam pelbagai bentuk. Proses komunikasi garis keras merangkumi akses internet, telefon, akaun e-mel dan platform pesanan komunikasi dalaman seperti Slack dan Basecamp. Alat-alat ini memberikan kemampuan untuk berkomunikasi dengan pelanggan dan pekerja lain, dan mereka adalah alat penting untuk fungsi asas perniagaan apa pun. Tanpa alat-alat ini, penyelesaian tugas-tugas sederhana akan dibatasi.

Alat komunikasi moden menghasilkan kecekapan yang membolehkan maklumat untuk dikongsi dan berjalan dengan mudah. Malah kalendar digital berfungsi sebagai alat komunikasi yang penting untuk memenuhi masa dan kewajipan. Kalendar yang berintegrasi dengan platform e-mel bekerjasama untuk menyegerakkan penjadualan dan kenalan di bawah satu bumbung.

Berkomunikasi dengan rakan sekerja

Di luar sistem e-mel dan pesanan, rakan sekerja berkomunikasi secara lisan melalui pertemuan dan interaksi santai. Interaksi profesional yang positif melalui kolaborasi sangat berkesan di tempat kerja. Mereka yang mempunyai peranan kepemimpinan mesti dapat berkomunikasi secara berkesan dengan individu dan dalam kumpulan melalui persembahan dan panel.

Dalam dunia yang ideal, setiap interaksi akan mendorong kemajuan, tetapi ada banyak contoh komunikasi yang buruk yang menghalang perniagaan dan produktiviti. Tingkah laku pasif-agresif, buli dan gangguan seksual adalah semua masalah yang terdapat di banyak tempat kerja di masyarakat. Jabatan sumber manusia ditugaskan dengan tujuan utama untuk mewujudkan persekitaran kerja yang selamat dan produktif di mana pekerja mengikuti garis panduan tingkah laku umum.

Berkomunikasi Dengan Pelanggan

Komunikasi yang dihadapi pelanggan adalah asas untuk penjualan atau peranan perkhidmatan pelanggan. Apa sahaja yang dihadapi pelanggan mempunyai kemungkinan akibat yang boleh mempengaruhi reputasi dan identiti syarikat dalam komuniti yang dilayaninya.

Dalam beberapa kes, pekerja diminta untuk mengikuti skrip yang mengendalikan komunikasi yang dihadapi pelanggan untuk mencegah kesalahan. Skrip terkawal tidak selalu menjadi pilihan, dan pekerja mesti tahu bagaimana berkomunikasi dengan berkesan dan demi kepentingan pelanggan. Kegagalan dalam peranan ini boleh memberi kesan negatif kepada syarikat. Pekerja yang berjuang dengan komunikasi memerlukan latihan atau peranan lain yang tidak berhadapan dengan pelanggan.