Cara Menjaga Pekerja

Pengurus yang bijak menjadikan pekerja mereka sebagai prioriti utama sehingga setiap pekerja merasa seperti anggota syarikat yang penting dan dihargai dan bukannya sekadar pekerja lain. Anda boleh mengekalkan pekerja terbaik anda dengan menawarkan faedah penuh serta bonus dan penghargaan untuk kerja keras dan perkhidmatan pelanggan. J. Willard Marriott, pengasas Marriott Hotels, menyimpulkannya dengan paling baik ketika dia menyatakan, "Jagalah orang-orangmu dan mereka akan menjaga pelangganmu."

Tempat Kerja Profesional

Menjaga persekitaran kerja yang bersih dan profesional untuk pekerja menjalankan perniagaan dari hari ke hari. Kontrak perkhidmatan pengemasan untuk menyelenggara keseluruhan bangunan pejabat, dan arahkan pekerja untuk menjaga ruang kerja peribadi mereka dengan kemas. Pekerja cenderung lebih produktif dalam persekitaran yang teratur berbanding persekitaran yang kotor dan kotor. Pastikan pekerja mempunyai kawasan parkir dan ruang istirahat yang cukup terang, serta kawasan merokok di luar, jika perlu.

Komunikasi Terbuka

Mengekalkan dasar terbuka, mendorong pekerja untuk mendekati pengurus mereka untuk membincangkan masalah atau konflik. Arahkan pengurus secara bergantian untuk berhubungan dengan pekerja secara berkala untuk memberikan dorongan dan kritikan yang membina dan untuk memperbaiki tingkah laku yang tidak profesional. Untuk mengurangkan salah faham, pastikan semua pekerja mengetahui hierarki perintah di pejabat, sehingga semua orang tahu siapa yang melaporkan kepada siapa.

Peluang Kemajuan

Mempromosikan dari dalam syarikat sedapat mungkin untuk mendorong kerja keras dan kesetiaan syarikat dari pekerja. Seorang pekerja lebih cenderung memberikan yang terbaik apabila ada peluang kemajuan dan dia dapat melihat masa depan yang cerah dengan syarikat, dan bukannya bekerja sehari-hari dalam posisi yang tidak menawarkan peluang untuk unggul atau maju. Beri pekerja peluang untuk memperluas pengetahuan mereka dan mengikuti perkembangan teknologi terkini dengan membayar seminar dan kursus pendidikan dan menyediakan manual latihan yang dikemas kini.

Pengiktirafan

Aturkan acara pengiktirafan pekerja, seperti anugerah pekerja bulan atau upacara penghargaan tahunan yang lebih diperluas, untuk mengenali pekerja yang cemerlang dan memberikan lebih daripada yang diperlukan untuk tugas pekerjaan seharian. Seorang pekerja lebih cenderung berbangga dengan pekerjaannya dan merasa dihargai oleh syarikat apabila pencapaian individu diiktiraf dan diraikan oleh pengurus.

Kebaikan

Jadikan faedah pekerja sebagai kunci kepada pengekalan pekerja. Syarikat dapat menunjukkan bahawa mereka menghargai pekerja dengan memberikan cuti sementara serta keperluan seperti insurans perubatan dan rancangan pergigian. Rancangan persaraan seperti 401 orang dengan caruman yang sesuai dengan majikan menunjukkan kepada pekerja bahawa syarikat tidak hanya berminat dengan keperluan semasa pekerja, tetapi juga dalam membantu memberikan persaraan yang selamat.

Rekreasi

Berikan peluang seperti pesta percutian dan perkelahan syarikat sepanjang tahun untuk pekerja berehat dan bergaul dengan rakan sekerja di luar persekitaran pejabat. Galakkan pekerja untuk membawa pasangan dan anak-anak mereka ke perkumpulan sebagai tanda bahawa syarikat menghargai hubungan keluarga pekerja mereka.