Cara Mendamaikan Wang Tunai Kecil

Pemilik perniagaan kerap memeriksa dana tunai kecil yang disisihkan untuk perbelanjaan sampingan kecil seperti kad untuk pekerja yang tiba-tiba jatuh sakit atau beberapa pembelian bekalan pejabat antara pesanan pukal. Pengauditan membantu anda mengesahkan bahawa pekerja yang bertanggungjawab menguruskan dana, dan juga mereka yang meminta wang tunai kecil, menggunakan dana dengan betul dan tidak mencuri daripadanya. Anda menggabungkan wang tunai kecil dengan membandingkan jumlah jumlah wang tunai asal yang ditempatkan di dalam laci dengan jumlah wang tunai yang tersisa dan rekod jumlah tunai yang dikeluarkan.

1

Hitung wang kertas yang tinggal di dalam laci dana tunai kecil dan kemudian tulis "Tunai" dan jumlahnya pada sehelai kertas. Keluarkan dan hitung duit syiling, tulis "Duit" di atas kertas dan jumlahnya. Tambahkan kedua-dua subtotal dan tulis "Jumlah Tunai" dan jumlahnya.

2

Keluarkan baucar pengeluaran tunai kecil atau log tunai kecil dan bukti penerimaan pembelian. Sahkan bahawa anda mempunyai resit untuk setiap baucar atau log masuk. Sekiranya tidak, minta pegawai yang tidak memberikan resit untuk memberikan satu atau alasan bahawa resit tidak ada.

3

Aturkan pengeluaran ke dalam kategori berdasarkan penggunaan seperti "Bekalan Pejabat" dan "Pelbagai." Tambahkan jumlah untuk kategori pertama; tulis "Pengeluaran" di kertas anda dan di bawah tajuk tulis nama kategori dan jumlah keseluruhan. Ulangi dengan kategori dan jumlah lain dan kemudian tambahkan subtotal dan tuliskan "Jumlah Pengeluaran" dan jumlah keseluruhan dikeluarkan.

4

Tambahkan Jumlah Pengeluaran ke Jumlah Tunai dan kemudian bandingkan jumlahnya dengan baki asal. Sekiranya jumlahnya tidak sepadan, periksa jumlah anda sekali lagi. Sekiranya anda menambahkan semuanya dengan betul, tetapi jumlah gabungannya kurang daripada baki yang asal, tuliskan "Cash Short" dan jumlahnya. Sekiranya jumlah gabungan lebih daripada baki asal, tuliskan "Tunai Lebih" dan jumlahnya.

5

Tulis cek untuk mendapatkan wang yang anda perlukan untuk mengembalikan baki asal. Sekiranya jumlah gabungan menyamai baki asal, tuliskan cek untuk jumlah Pengeluaran Total. Sekiranya terdapat kekurangan, tambahkan Jumlah Pengeluaran dan Pendek Tunai dan tulis cek untuk jumlahnya. Sekiranya terdapat lebihan wang tunai, tolak Wang Tunai dari Jumlah Pengeluaran dan tulis cek untuk selebihnya.

6

Letakkan catatan di atas kertas yang menjelaskan sebab kekurangan atau kelebihan umur, jika diketahui, atau anda tidak dapat menentukan alasannya. Setelah selesai, tandatangani dan tarikhkan kertas untuk menunjukkan bahawa anda telah mendamaikan borang tersebut dan kemudian masukkannya ke dalam pengikat atau kabinet pemfailan untuk rujukan di masa hadapan.