Perbezaan Antara Syarikat & Perbadanan

Syarikat S dan C dan syarikat liabiliti terhad mempunyai satu persamaan: aset peribadi pemilik dilindungi, walaupun syarikat atau syarikat itu mengalami hutang atau tuntutan mahkamah. Perbezaan bagaimana entiti yang berbeza dikenakan cukai boleh menjadi halus, begitu juga dengan sekatan yang dikenakan.

Reputasi

LLC biasanya syarikat baru dan tidak dikenali oleh orang ramai, sama ada pengguna atau institusi pinjaman. Syarikat umumnya lebih dikenali dan dihormati oleh bank dan vendor, yang lebih cenderung menawarkan kredit kepada syarikat sebelum mereka membuat LLC.

Cukai

Salah satu perbezaan terbesar antara syarikat dan syarikat adalah bagaimana masing-masing dikenakan cukai. Begitu juga dengan perkongsian atau hak milik tunggal, pemilik LLC dianggap bekerja sendiri, jadi gaji dan keuntungan LLC dikenakan cukai pekerjaan sendiri 15 peratus, yang masuk ke Medicare dan Jaminan Sosial. Bagi sebuah syarikat, gaji pemilik hanya dikenakan cukai pekerjaan. Syarikat juga dapat mengurangkan kadar cukai mereka dengan peralihan pendapatan. Contohnya, jika sebuah syarikat memperoleh $ 100,000, pemiliknya boleh mengambil separuh dari gajinya sendiri dan menganggap separuh daripadanya menguntungkan syarikatnya. Ini akan memindahkannya ke dalam braket cukai pendapatan peribadi yang lebih rendah dan syarikatnya ke dalam kumpulan cukai yang lebih rendah. Sekiranya LLC menghasilkan $ 100,000, ia akan jatuh ke dalam kelompok cukai yang lebih tinggi dan syarikat akan dikenakan cukai lebih banyak.

Pembahagian Keuntungan

Syarikat mesti membahagikan keuntungan antara pemilik berdasarkan berapa banyak stok yang dimiliki oleh setiap pemilik syarikat, walaupun seorang pemilik melakukan lebih banyak pekerjaan daripada yang lain. Sebaliknya, LLC mempunyai fleksibiliti untuk mengagihkan keuntungan dan gaji mengikut pertimbangan mereka sendiri.

Faedah sampingan

Syarikat mempunyai akses yang lebih besar kepada faedah tertentu seperti opsyen saham, insurans nyawa dan perubatan dan rancangan persaraan yang hanya ditawarkan kepada syarikat dan bukan kepada LLC. Syarikat C tidak dikenakan cukai atas faedah ini; Syarikat S dikenakan cukai 2 peratus.

Peraturan dan undang-undang

Syarikat umumnya harus berurusan dengan lebih banyak peraturan, peraturan dan formaliti daripada LLC. Lembaga pengarah atau pegawai mengawal operasi syarikat, oleh itu syarikat dikehendaki mengadakan mesyuarat lembaga pengarah dan pemegang saham dan menyimpan minit mesyuarat ini. LLC dikendalikan oleh ahli atau pengurus, jadi mereka tidak perlu mengadakan pertemuan jenis ini. LLC juga tidak mempunyai sekatan pemilikan, sementara syarikat S dilarang memiliki lebih dari 100 pemegang saham.