Cara Menyebarkan Simbol di Jalan di Illustrator

Simbol Adobe Illustrator membolehkan anda mengisi kawasan dokumen anda dengan pelbagai contoh elemen lukisan. Sama ada anda menggunakannya untuk mengisi denah syarikat dengan penanda jalan mencari atau membina rawatan latar belakang untuk karya seni brosur, simbol menyediakan cara mudah untuk menambahkan objek yang sama berulang kali dalam satu fail. Alat simbol Illustrator menyebarkan hasilnya semasa anda mengklik dan menyeret terus ke papan seni anda, tidak seperti menggunakan sikat seni atau sebaran ke jalan. Sekiranya anda ingin menyebarkan simbol di jalan, anda boleh menggunakan semula objek simbol untuk mencapai objektif anda.

1

Pilih alat Symbol Sprayer dari kotak alat Adobe Illustrator. Buka menu "Window" dan pilih "Simbol" untuk melihat panel Simbol dan pilih grafik anda.

2

Pilih simbol dari panel Simbol dan klik padanya untuk mengaktifkannya. Klik sekali pada papan seni anda untuk menambahkan satu contoh simbol pada kedudukan kursor anda. Biarkan simbol dipilih secara aktif.

3

Buka menu "Window" dan pilih "Brushes." Tekan "V" untuk beralih ke alat Pemilihan.

4

Seret simbol ke panel Brushes, atau buka menu flyout di sudut kanan atas panel Brushes dan pilih "New Brush." Apabila kotak dialog New Brush terbuka, pilih butang radio "New Scatter Brush" dan klik butang "OK". Kotak dialog Scatter Brush Options muncul di skrin anda supaya anda dapat menyesuaikan berus baru anda.

5

Namakan berus anda dan pilih pilihan ukuran, jarak, sebaran dan putaran untuknya. Secara lalai, Illustrator membuat berus sebaran dengan keempat atribut ini ditetapkan ke Tetap, yang menghasilkan output tanpa variasi. Ubah menu lungsur dari "Tetap" menjadi "Rawak" dan tetapkan peratusan minimum dan maksimum untuk ukuran, jarak dan variasi penyebaran, dan julat darjah antara 180 hingga -180 untuk putaran. Pilihan putaran anda boleh berlaku berbanding dengan halaman atau jalan. Akhirnya, pilih pilihan pewarnaan untuk mengubah warna simbol asal anda kerana ia berselerak, berdasarkan warna corak semasa yang ditunjukkan di kotak alat. Untuk meninggalkan karya seni dalam warna aslinya, tetapkan kaedah pewarnaan menjadi "Tiada."

6

Pilih alat Pen atau salah satu alat melukis bentuk Illustrator, termasuk alat Rectangle dan Ellipse. Lukiskan jalan terbuka atau tertutup, dan biarkan jalan yang dipilih.

7

Klik pada berus penyebaran anda di panel Brushes. Illustrator menggunakan kuas ke jalan anda, menghamburkan contoh karya seni simbol yang anda ubah menjadi berus.