Adakah Memadamkan Pemacu Komputer Anda Membuang Virus?

Biasanya, anda tidak perlu memformat cakera keras anda untuk menyingkirkan virus. Selagi program anti-virus anda terkini, program ini harus mengesan dan membuang sebarang malware pada sistem anda. Namun, jika anda mengesyaki komputer anda dijangkiti virus yang tidak dapat dikesan oleh perisian AV anda, atau jika anda tidak dapat boot ke Windows untuk menjalankan imbasan sistem, anda boleh menghapus cakera keras untuk menghilangkan sebahagian besar perisian hasad. Namun, perlu diingat bahawa jika salah satu fail sandaran anda telah disusupi, mereka dapat menjangkiti semula sistem anda pada saat anda menyalin data kembali ke cakera keras anda.

Virus Sektor Boot

Virus sektor boot, atau bootkit, adalah salah satu bentuk perisian hasad yang tidak dapat anda hapuskan dengan memadamkan kelantangan sistem. Virus ini menjangkiti cakera keras dan mengubah maklumat yang digunakan komputer untuk memuatkan sistem operasi, yang membolehkan perisian hasad tidak hanya mengganggu proses boot, tetapi juga menjangkiti peranti storan lain yang disambungkan ke PC. Bootkits lebih jarang sekarang berbanding tahun 90an dan awal 2000an; virus ini terutama menyasarkan disket disket, dan OS moden mempunyai kaedah untuk melindungi daripada perubahan pada sektor boot. Pembaikan automatik pada Windows 8 dan 8.1, misalnya, menghilangkan jangkitan ini secara automatik dengan memulihkan kod boot induk. Namun, jika anda menjalankan OS yang lebih lama dan komputer anda tidak lagi dapat boot ke Windows, sistem anda mungkin terganggu.

Pilihan Pemformatan

Untuk memadamkan kandungan cakera keras anda, anda dapat melakukan format cepat, atau standard, atau format tingkat rendah. Yang pertama akan membuang sebahagian besar perisian hasad secara kekal, tetapi tidak akan memberi kesan pada bootkit. Tidak seperti format cepat, format tahap rendah mengisi pemacu dengan semua angka sifar, menimpa sektor but, yang dijangkiti oleh bootkit. Prosedur ini pada dasarnya "mengosongkan" pemacu, dengan idealnya menjadikan semua data sebelumnya tidak dapat dipulihkan. Sesuai namanya, format cepat jauh lebih pantas daripada format peringkat rendah - yang terakhir boleh memakan masa beberapa jam untuk diselesaikan, sebenarnya - tetapi tidak terlalu teliti.

Kaedah Pembuangan

Sekiranya anda menjalankan Windows 8 atau 8.1, anda boleh memformat pemacu dari dalam OS itu sendiri. Buka Tetapan PC dari daya tarikan Tetapan ("Windows-I") dan kemudian klik "Umum." (Jika anda menggunakan Windows 8.1, klik "Kemas kini dan Pemulihan" dan kemudian klik "Pemulihan.") Klik "Bermula" di bawah Buang Segala-galanya dan Pasang Semula Windows dan kemudian ikuti arahan pada skrin. Sekiranya anda menjalankan Windows 7 atau Windows Vista, boot ke partisi pemulihan atau media pemulihan anda dan pilih "Prompt Perintah" dari Pilihan Pemulihan Sistem. Jalankan DISKPART dan kemudian jalankan arahan "clean" atau "clean all" (tanpa tanda petik) setelah memilih pemacu anda. Yang pertama melakukan format cepat; yang terakhir, format tahap rendah. Sekiranya anda tidak pasti cara menggunakan DISKPART, taip "bantu "ke dalam konsol untuk melihat arahan yang berbeza.

Langkah Pencegahan

Untuk memastikan sistem anda selamat dari perisian hasad, jadwalkan program anti-virus anda untuk melakukan imbasan penuh sistem anda sekurang-kurangnya sekali seminggu. Untuk keselamatan terbaik, perisian anti-virus harus dilengkapi perlindungan masa nyata, yang secara automatik memeriksa fail yang dimuat turun dan media yang dapat ditanggalkan untuk jangkitan dan menghentikan fail yang mencurigakan daripada dijalankan. Selain itu, jangan memuat turun fail dari sumber yang tidak dipercayai, dan jangan buka mesej e-mel kecuali anda mengenali pengirimnya.