Menaik taraf Menggunakan GIMP

Peningkatan dalam GIMP membolehkan anda memindahkan gambar berformat kecil seperti pada kad nama, ke media yang lebih besar seperti laporan. GIMP merangkumi alat untuk meningkatkan kanvas yang memegang gambar anda, satu lapisan gambar itu, wilayah pilihan dan jalur. Untuk masing-masing, anda boleh memilih salah satu daripada empat kaedah interpolasi, yang merupakan algoritma yang digunakan GIMP untuk mengisi kawasan gambar yang diperluas. Kaedah pertama, tanpa interpolasi, adalah yang terpantas dan menghasilkan kualiti gambar yang paling buruk. Tiga selebihnya - Linear, Cubic dan Sinc - menghasilkan gambar yang semakin berkualiti dengan kos masa pemprosesan yang lebih lama.

Keseluruhan Imej Kelas Atas

1

Muatkan gambar untuk peningkatan skala, kemudian klik perintah "Skala" menu Gambar. Klik kaedah interpolasi dari kawalan "Interpolation".

2

Ketik jumlah piksel yang anda mahukan untuk lebar gambar berukuran tinggi dalam kawalan "Lebar", dan ketikkan dimensi ketinggian dalam kawalan "Tinggi". Ketik resolusi yang anda mahukan dalam kawalan "Resolusi". Tujuh puluh dua piksel per inci adalah biasa untuk gambar Web dan 300 biasa untuk dokumen berkualiti persembahan.

3

Klik butang "Skala" untuk melakukan peningkatan skala.

Tingkatkan Lapisan

1

Buka fail gambar, kemudian klik ikon Kotak Alat yang berbentuk seperti kotak yang lebih kecil di atas kotak yang lebih besar untuk menjalankan alat Skala. Klik ikon di panel Pilihan Kotak Alat yang berbentuk seperti dua kotak bertindih untuk membolehkan pilihan untuk skala lapisan.

2

Klik pegangan sudut kotak yang mengelilingi lapisan, kemudian seret pergi untuk meningkatkan lapisan. Tekan dan tahan "Ctrl" semasa anda menyeret agar nisbah lebar-tinggi lapisan tetap.

3

Klik butang "Skala" untuk menyelesaikan penambahbaikan. GIMP menguraikan lapisan dengan garis kuning putus-putus yang lebih besar daripada kanvas.

Meningkatkan Pilihan

1

Muatkan gambar ke GIMP, kemudian klik persegi panjang putus-putus pada Kotak Alat untuk menjalankan alat Pilih Rectangular.

2

Seret pada kanvas untuk menentukan segi empat tepat di sekitar kawasan gambar yang ingin anda pilih, kemudian tekan "Enter" untuk melakukan pilihan.

3

Klik butang "Skala" pada Kotak Alat, kemudian klik kotak merah di panel Pilihan Kotak Alat untuk menentukan pilihan penskalaan pilihan.

4

Klik pada kawasan pilihan, kemudian seret untuk menaikkannya. Hanya sempadan pilihan yang bertambah besar. Imej dalam sempadan itu tidak berubah. Tingkah laku ini menentukan pilihan Pemilihan alat Skala. Klik butang "Skala" untuk menyelesaikan peningkatan pilihan.

Meningkatkan Jalan

1

Buat dokumen baru dengan ukuran apa pun, kemudian klik ikon Kotak Alat yang berbentuk seperti pena untuk menjalankan alat Paths, yang membuat entiti yang dapat diskalakan yang disebut vektor.

2

Klik tetikus untuk memetakan titik vektor, kemudian seret tetikus pada jarak pendek dan klik lagi untuk menarik titik vektor yang lain. GIMP menghubungkan dua titik dengan kelebihan. Ulangi arahan ini beberapa kali untuk menarik bentuk yang biasa, seperti wajah yang tersenyum.

3

Klik tab "Paths" pada kotak alat untuk memaparkan panel Paths, kemudian klik ikon kuas cat di bahagian bawah panel Paths untuk memaparkan kotak dialog Stroke. Tekan "Enter" untuk menerima parameter lalai. GIMP melukis wajah atau bentuk lain yang anda buat dengan alat Paths.

4

Klik alat "Skala" Kotak Alat, kemudian klik ikon di panel Pilihan Kotak Alat yang menunjukkan "U" terbalik untuk mengaktifkan pilihan Jalur Skala.

5

Seret ke jalan yang anda tarik untuk menaikkannya, kemudian tekan butang "Skala" untuk menyelesaikan peningkatan. Jalan jalan yang lebih tinggi seperti yang anda jalani yang asal.