Apakah Pengurus Pengeluaran dalam Industri Fesyen?

Menjalankan koleksi fesyen dua kali setahun bukanlah pekerjaan yang mudah walaupun pereka fesyen paling berpengalaman, dan tanpa kakitangan sokongan yang setia, mungkin hampir mustahil. Ketua pekerja yang bekerja di rumah fesyen adalah pengurus produksi fesyen, pekerjaan penting yang memerlukan seseorang yang mempunyai minat untuk perincian dan minda yang teratur. Pengurus pengeluaran adalah matahari di mana usaha logistik perancang berputar, jadi jika anda menikmati tugas dan tanggungjawab yang banyak, ini boleh menjadi kerjaya impian anda.

Pengurus Pengeluaran Disiapkan

Peruse mahukan iklan untuk pengurus produksi dan anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa ijazah perguruan tidak selalu diperlukan untuk masuk ke dalam pengurusan pengeluaran fesyen. Itu tidak bermaksud kelas reka bentuk, barang dagangan dan menjahit tidak berharga, tetapi kualiti yang paling banyak dicari oleh rumah reka bentuk adalah kemahiran komunikasi dan organisasi yang luar biasa, kesediaan untuk bekerja berjam-jam, mengekalkan jadual perjalanan dan kemampuan untuk menggunakan alat komunikasi yang penting untuk menjaga hubungan antara ahli pasukan. Bertutur dalam bahasa kedua juga merupakan kemahiran yang berharga.

Pengurus Pengeluaran Bertanggungjawab

Di antara tugas yang dilakukan oleh pengurus pengeluaran adalah mengawasi perkara di kilang domestik dan luar negara di mana fesyen dijadikan sampel, perubahan reka bentuk dibuat dan pakaian siap disiapkan untuk koleksi. Pekerjaan itu mungkin merangkumi penyelenggaraan kos dan penyelenggaraan spreadsheet sehingga pereka mempunyai penilaian berjalan mengenai masalah wang kerana almari pakaian dikeluarkan. Sebagai penghubung antara pereka dan pemborong kain, hiasan dan idea, pengurus produksi mungkin bertanggungjawab untuk mengawasi item inventori dan bekerja dengan tenaga penjualan pereka sehingga semua orang selalu diberitahu mengenai pesanan penghantaran, tarikh akhir dan tempahan pertunjukan fesyen.

Pengurus Pengeluaran Mengendalikan Acara

Pengurus produksi fesyen boleh mengambil peranan sebagai perancang acara, mengawasi pemasangan model dan bertindak sebagai penghubung antara penata rambut dan profesional solek untuk menyampaikan arah gaya pereka. Dia juga boleh menangani kerja awal yang diperlukan untuk menempah, menjadualkan dan mengatur pertunjukan landasan. Tidak biasa bagi seorang pereka untuk menunjukkan di Paris, New York, Milan dan bandar-bandar bergaya yang lain pada minggu yang sama, oleh itu, pengurus produksi mungkin diminta untuk menyelaraskan semua acara ini, terutama yang dijadualkan dalam "Fashion Week," industri musim gugur dan musim bunga di mana semua pereka menaja acara pada minggu yang sama.

Pengurus Pengeluaran Menyelaras PR

Pereka mewah menggunakan profesional perhubungan awam atau berkontrak dengan firma PR untuk menangani keperluan publisiti, tetapi tugas pengurus produksi untuk menghantar pertanyaan media, gosip dan berita berita kilat yang menghantar wartawan berjalan ke kenalan industri mereka daripada orang PR. Pengurus produksi mungkin diberi penerangan ketika "titik bicara" disusun sehingga dia siap untuk mengulangi pernyataan kedudukan syarikat. Dia juga dapat menyebarkan siaran akhbar, latar belakang, makalah kedudukan dan data lain kepada wartawan dan penerbit.

Pengurus Pengeluaran Menyelaras Perjalanan

Mempunyai agensi pelancongan yang cekap dalam panggilan cepat membantu tetapi tidak semua urusan perjalanan dikendalikan oleh ejen. Pengurus pengeluaran biasanya mempunyai maklumat perjalanan dalam yang penting untuk perjalanan yang lancar, seperti hotel atau syarikat penerbangan yang bermasalah atau, di hujung lanjutan, sumber perjalanan yang telah menawarkan layanan istimewa pada masa lalu. Semasa ketibaan, pengurus produksi boleh menghubungi 24/7. Sudah tentu, dia mungkin tidak banyak tidur. Senarai pas VIP, butiran pentas terakhir dan aksesori yang hilang hanyalah beberapa perkara yang dapat membuatnya terjaga pada waktu malam, tetapi bagi pengurus produksi yang berdedikasi yang meminati drama, ini hanyalah sebahagian daripada pertunjukan.