Peranti Apa yang Boleh Anda Gunakan untuk Membuat Video di Ustream?

Ustream adalah platform teknologi untuk streaming video langsung, berguna untuk siaran perniagaan dan mesyuarat. Walaupun ia dimulai dengan sederhana sebagai sarana bagi mereka yang berada dalam dinas ketenteraan untuk tetap berhubungan di seluruh dunia, ini telah berkembang menjadi perkhidmatan video yang membolehkan anda berkongsi maklumat dan pengalaman, secara langsung dan waktu nyata. Sekiranya anda sudah bersedia untuk membuat video Ustream anda sendiri, mulailah tindakan menggunakan pelbagai alat dan kaedah.

Komputer dan Kamera Web anda

Siarkan secara percuma melalui Ustream menggunakan penyemak imbas komputer anda dan sebarang kamera web yang serasi dengan komputer anda. Dengan menggunakan antara muka penyemak imbas Ustream (pautan penuh dalam Sumber), hantar video langsung anda kepada khalayak pelanggan anda, pengurus kawasan, pasukan latihan atau tenaga penjualan sambil berinteraksi dengan penonton anda secara serentak melalui aliran Facebook dan Twitter. Simpan video anda ke cakera keras tempatan anda untuk membolehkan kakitangan, pelanggan, dan anggota kakitangan di luar laman web menonton mengikut permintaan. Banyak komputer dilengkapi dengan kamera web bersepadu, dan komputer yang biasanya tidak serasi dengan pelbagai model kamera web yang bersambung melalui USB. Periksa spesifikasi komputer anda untuk mengetahui spesifik mengenai ketersediaan kamera web.

Kamera yang serasi

Ustream Producer, yang dikembangkan dan ditawarkan oleh Ustream, menjadikan komputer Mac atau Windows anda menjadi studio video berkualiti profesional. Program percuma ini (pautan penuh dalam Sumber) membolehkan anda mencampurkan video, grafik dan muzik ke dalam aliran siaran anda, semuanya dari desktop komputer anda. Ciri-ciri lain, termasuk peralihan multi-kamera, pemutaran fail video atas permintaan dan tangkapan skrin, tersedia dengan versi Pro dan Studio Ustream Producer. Sekiranya kamera web asas tidak mencukupi untuk keperluan video anda, program ini menyokong Firewire, High Definition-Serial Digital Interface dan kamera video HDMI, yang merangkumi pelbagai jenis kamera video digital mulai dari kamera keselamatan dan kamera saintifik hingga kamera aksi mudah alih dan kamkoder mewah. Sekiranya anda mempunyai kamera video digital yang menyambung ke komputer melalui Firewire,High Definition-Serial Digital Interface atau HDMI, ia akan serasi dengan Ustream Producer.

Peranti Mudah Alih Yang Merakam Video

Bagi sesetengah orang, kamera terdekat adalah telefon pintar atau tablet. Ustream menyediakan aplikasi untuk banyak peranti mudah alih, yang memungkinkan para sinematografer untuk menyiarkan video pada 3G, 4G / LTE dan Wi-Fi. Aplikasi ini juga membolehkan anda melihat video langsung yang dibuat oleh orang lain menggunakan teknologi generasi ketiga dan keempat. Jika anda mempunyai perangkat Android atau perangkat iOS (seperti iPhone atau iPad), aplikasi Ustream tersedia di iTunes App Store dan Google Play App Store. Sehingga September 2013, aplikasi Ustream tidak menyokong platform mudah alih Windows 8, Blackberry atau peranti mudah alih lain.

Pengekod Luaran

Pengekod video diperlukan semasa anda menggunakan kamera analog, kerana mereka dapat menukar isyarat analog menjadi video digital yang kemudian dapat disiarkan atau disimpan di komputer. Ustream menjalin kerjasama dengan beberapa pengeluar pengekod, dan pelbagai model dan model pengekod disokong oleh teknologi Ustream (senarai lengkap pengekod serasi dalam Sumber). Sekiranya anda menggunakan pengekod serasi Ustream, anda boleh menggunakan perisian Bersertifikat Ustream untuk melancarkan aliran kerja anda dan menyiarkan video anda secara langsung atau berdasarkan permintaan.