Piawaian OSHA untuk Pekerja Shift Malam

Menurut Jabatan Tenaga Kerja, pergeseran kerja normal dianggap sebagai tempoh kerja tidak lebih dari lapan jam berturut-turut pada siang hari, lima hari seminggu. Sebarang peralihan yang memerlukan kerja pada waktu petang dianggap berlanjutan atau tidak biasa oleh piawaian jabatan buruh. Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan tidak secara khusus mengatur pergantian waktu malam tetapi OSHA memerlukan majikan untuk mematuhi standard keselamatan dan kesihatan khusus bahaya. Pentadbiran juga membuat cadangan kepada majikan mengenai bagaimana menangani potensi bahaya pergeseran malam.

Tempoh Pecah dan Makan

Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan mengesyorkan agar pekerja shift malam berehat secara berkala dan kerap sepanjang shift mereka untuk mengurangkan kemungkinan keletihan. Menurut OSHA, waktu rehat harus terdiri daripada rehat formal seperti makan tengah hari atau makan malam. Selain itu, pekerja shift malam harus dibenarkan rehat kecil pada waktu petang untuk menukar kedudukan, regangan dan tumpuan shift. Selanjutnya, majikan harus memberikan rehat tambahan untuk jadual yang melebihi lapan jam.

Pemantauan Pekerja

Pergantian waktu malam boleh mengganggu jadual tidur biasa badan dan boleh menyebabkan keletihan serta tekanan mental dan fizikal. Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan menunjukkan bahawa bahaya tersebut berpotensi menyebabkan kesalahan pengendali dan kecederaan pekerjaan. Pentadbiran mengesyorkan agar majikan "mengawasi dengan tekun" pekerja shift malam dan belajar mengenali tanda-tanda dan gejala kesan kesihatan yang berkaitan dengan shift seperti keletihan, mudah marah, kurang tumpuan, kemurungan dan sakit kepala. Majikan harus menilai pekerja yang menunjukkan simptom tersebut dan mungkin membenarkan pekerja meninggalkan kawasan itu untuk mencari rehat.

Penjadualan dan Penjadualan yang mencukupi

Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan mendorong para majikan untuk menyediakan kakitangan yang mencukupi sehingga pekerja shift malam dapat berehat dan berehat semasa shift mereka. Pentadbiran kesihatan juga mengesyorkan para majikan mendirikan kawasan yang tenang dan terpencil untuk pekerja berehat. Sekiranya seorang pekerja baru dalam shift malam, boleh mengambil masa sehingga 10 hari untuk menyesuaikan diri dengan jadual baru. Majikan yang mempunyai jumlah pekerja yang mencukupi semasa shift malam memastikan pekerja yang baru mengikut jadual mendapat masa rehat tambahan jika diperlukan.

Pendedahan Bahaya

Pentadbiran kesihatan memberi mandat bahawa majikan mesti memastikan pekerja tidak mempunyai pendedahan yang berpanjangan kepada bahaya di tempat kerja. Menurut OSHA, tugas-tugas yang memerlukan tenaga kerja yang berat atau konsentrasi yang kuat harus dilakukan pada awal shift, terutama jika pekerja shift malam mesti mengoperasikan peralatan yang berpotensi berbahaya atau berbahaya.