Peranan Pengguna dalam Perusahaan Percuma

Perusahaan bebas adalah sejenis sistem ekonomi. Ia juga dikenali dengan nama kapitalisme dan pasaran bebas. Ekonomi perusahaan percuma terdiri dari belanja pengguna, pelaburan perniagaan dan pembelian pemerintah. Setiap bahagian ini memainkan peranan penting dalam ekonomi perusahaan bebas. Pengguna adalah bahagian penting dalam ekonomi perusahaan bebas. Pengguna biasanya mewakili kumpulan terbesar dalam ekonomi ini dan memberikan sebahagian besar pertumbuhan ekonomi negara.

Fakta

Amerika Syarikat adalah perwakilan terbesar ekonomi perusahaan bebas. Menurut Russell Kirk, pengarang "Ekonomi: Pekerjaan dan Kemakmuran", pengguna di Amerika Syarikat mewakili kira-kira 70 peratus ekonomi keseluruhan. Ekonomi perusahaan bebas membenarkan pengguna membuat keputusan mengikut kepentingan diri mereka. Pengguna bebas membuat keputusan sendiri mengenai pembelian ekonomi adalah bahagian teori ekonomi yang dikenali sebagai "tangan yang tidak kelihatan." Tangan yang tidak kelihatan mewakili aliran sumber ekonomi yang bebas berdasarkan penawaran dan permintaan antara pengguna dan pengeluar.

Jenis-Jenis

Pengguna dalam ekonomi perusahaan bebas membuat pelbagai jenis pembelian. Standard, tidak tahan lama, tahan lama dan mewah adalah beberapa jenis pembelian pengguna. Pembelian pengguna standard mewakili barang yang perlu dijalani oleh pengguna dan pembelian asas kualiti hidup yang tidak dapat dilupakan adalah item yang bertahan hingga tiga tahun. Produk kertas, plastik dan kosmetik mewakili barang yang tidak dapat dikawal. Barang tahan lama bertahan lebih dari tiga tahun; pembelian ini merangkumi kereta dan rumah. Pembelian mewah mewakili barang berkualiti tinggi, mahal, seperti barang kemas atau barang tahan lama mewah.

Fungsi

Kerajaan nasional sering mengesan jenis pembelian pengguna dalam ekonomi perusahaan bebas. Angka-angka ini dapat memberikan banyak maklumat penting kepada pemerintah dan perniagaan. Perbelanjaan pengguna dapat menunjukkan keyakinan pengguna secara keseluruhan di bawah keadaan pasaran semasa dan jumlah pendapatan pengguna mengikut budi bicara. Pendapatan budi bicara adalah jumlah wang yang dimiliki pengguna setelah membayar barang asas, seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal.

Teori / Spekulasi

Pengguna dalam ekonomi perusahaan bebas biasanya bergantung pada keterlibatan pemerintah yang terhad. Pemerintah harus menghindari menerapkan peraturan atau pajak yang signifikan sehingga dapat menghambat pertumbuhan ekonomi yang didorong oleh perbelanjaan pengguna. Dasar monetari atau fiskal yang ketat dapat menyekat pertumbuhan pendapatan pengguna dan mengehadkan jumlah kredit pengguna yang ada. Kerajaan yang campur tangan atau meningkatkan pembelian untuk entiti awam juga dapat membatasi jumlah sumber yang ada untuk pengguna. Ini memaksa pengguna untuk menjimatkan wang daripada membelanjakannya.

Kepentingan

Ekonomi perusahaan bebas dapat menghadapi akibat buruk dari kekurangan perbelanjaan pengguna. Pengguna yang mengurangkan perbelanjaan dapat memaksa ekonomi perusahaan bebas ke dalam kemelesetan atau kemurungan. Kemelesetan biasanya ditakrifkan sebagai dua atau lebih suku produk domestik kasar yang dikurangkan. Produk domestik kasar mewakili output pengeluaran syarikat yang berusaha memenuhi permintaan pengguna. Depresi adalah kemelesetan yang berlanjutan yang berlangsung selama beberapa suku, sebahagiannya disebabkan oleh kekurangan perbelanjaan pengguna.