Cara Menyimpan Folder Templat PowerPoint

Sekiranya anda sering menggunakan fail PowerPoint yang sama dengan fail permulaan untuk persembahan anda, anda dapat menjimatkan banyak masa dan usaha dengan menyimpannya sebagai templat dalam folder. Setelah anda membuat folder templat PowerPoint, anda boleh menggunakan dan menggunakan semula templat di komputer mana pun yang mempunyai PowerPoint. Selain penggunaan peribadi, anda juga dapat berkongsi templat PowerPoint anda dengan rakan dan rakan sekerja. Ini sangat sesuai untuk situasi di mana semua orang ingin mengadakan persembahan gaya yang serupa.

1

Buka fail PowerPoint yang ingin anda simpan sebagai templat dan buat perubahan pada slaid yang anda perlukan. Klik pada menu "Fail" apabila anda berpuas hati dengan penampilan persembahan.

2

Pilih pilihan "Simpan Sebagai" dari menu File dan ketik nama, seperti "Presentation Default" atau "Usual Template," di bidang "File name". Klik pada menu lungsur di sebelah "Simpan sebagai jenis."

3

Pilih "PowerPoint Template (.potx)" dari menu drop-down dan arahkan ke lokasi yang diinginkan di komputer anda. Klik "Folder Baru" untuk membuat folder templat anda dan klik "Simpan." Templat anda kini siap digunakan. Ulangi langkah-langkah ini jika anda ingin membuat templat tambahan.