Cara Membuat Logo atau Ikon untuk Blog Saya

Logo adalah bahagian penting dalam identiti jenama visual blogger, terutamanya apabila dikaitkan dengan perniagaan. Sama ada anda memulakan blog baru untuk syarikat anda atau mengemas kini rupa blog yang ada, logo harus menjadi pertimbangan utama. Logo yang kuat akan mengukuhkan jenama anda dan mewujudkan identiti visual yang kuat, menjadikan blog menjadi lanjutan bahan pemasaran syarikat anda.

Ketekalan

Blog anda adalah pengembangan perniagaan anda. Oleh itu, logo atau ikon harus sesuai dengan jenama anda yang ada. Penjenamaan blog tidak perlu sama dengan laman web utama, tetapi harus mempunyai hubungan visual yang jelas. Sekiranya perniagaan anda mempunyai logo yang kompleks, anda mungkin menggunakan versi ringkas untuk blog. Atau, jika anda bermaksud blog menjadi ruang yang lebih peribadi dan mudah diakses, buat versi logo anda secara tidak rasmi. Tidak kira laluan mana yang anda pilih, logo blog anda harus menggunakan warna, fon dan gaya yang sama dengan elemen penjenamaan yang lain untuk mewujudkan pengalaman pengguna yang konsisten.

Kegunaan

Semasa anda merancang logo untuk blog anda, pertimbangkan cara penggunaannya. Banyak blog perniagaan mengandungi logo di tajuk laman web atau bar sisi. Di samping itu, anda mungkin menggunakannya sebagai gambar avatar di bahagian komen, di akhir setiap catatan atau di footer. Untuk mengukuhkan identiti visual, anda juga dapat mengubah logo menjadi favicon, yang merupakan versi kecil yang muncul di bar URL penyemak imbas Internet. Agar logo anda berkesan di semua ruang blog, mesti menggunakan reka bentuk yang ringkas. Contohnya, favicon berukuran hanya 16 piksel persegi; logo yang kompleks akan kehilangan kesannya pada saiz yang kecil. Selain itu, menurut majalah Entrepreneur, penjenamaan sederhana adalah yang paling berkesan ketika meninggalkan kesan yang kekal. Banyak perniagaan mengatasi masalah ini dengan membuat versi logo yang berbeza untuk pelbagai saiz.

Alat Reka Bentuk

Sama ada anda bermula dari awal atau mengolah semula logo yang ada, alat reka bentuk mempunyai kesan yang signifikan pada hasil akhir. Sekiranya anda mempunyai anggaran, anda boleh melabur dalam alat standard industri seperti Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Sekiranya anda bekerja dengan dana terhad, majalah Entrepreneur mengesyorkan Logo Design Studio, LogoYes atau The Logo Creator, semuanya tersedia dengan harga kurang dari $ 100.

Reka Bentuk Profesional

Proses reka bentuk logo boleh berlangsung lama dan mengecewakan, terutama jika anda tidak mahir dengan perisian reka bentuk. Bagi pemilik perniagaan kecil yang sibuk, mungkin sukar untuk membenarkan masa dan usaha yang diperlukan untuk membuat logo. Sekiranya demikian, adalah lebih baik membawa profesional. Sekiranya anda mahukan perhatian peribadi, bekerjasama dengan firma reka bentuk tempatan. Untuk logo yang lebih murah, beralih ke sumber dalam talian; Majalah usahawan mengesyorkan BusinessLogos.com, LogoWorks.com, dan thelogoloft.com.