Cara Membuat Gadget Kotak Teks Berasingan di Blogger

Laman web Blogger milik Google menyediakan platform di mana pengguna dan perniagaan dapat membuat blog mereka sendiri secara percuma. Blog boleh dilengkapi dengan berbagai widget tambahan dan fitur laman web, seperti daftar catatan yang diarkibkan, tag awan dan pautan yang ditaja. Beberapa blog yang berbeza boleh dikaitkan dengan satu Akaun Google jika diperlukan. Alat baru ditambahkan melalui pautan Tata Letak di sebelah kiri papan pemuka.

1

Log masuk ke akaun Blogger anda di blogger.com menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda. Klik pada nama blog yang ingin anda tambahkan alat kotak teks.

2

Klik pautan "Layout" di sebelah kiri skrin. Skrin seterusnya memaparkan templat susun atur untuk blog semasa, termasuk tajuk, catatan dan alat. Susun aturnya ditentukan oleh templat yang anda pilih semasa blog dibuat.

3

Klik "Tambah Gadget" untuk membuat alat tambahan dalam templat susun atur. Terdapat beberapa pautan "Tambahkan Gadget" untuk dipilih, tersedia di setiap bahagian templat di mana alat boleh digunakan (biasanya di atas catatan atau di lajur sebelah kanan).

4

Klik ikon tambah di sebelah alat "Teks" di tetingkap baru yang muncul. Sekiranya alat Teks tidak ditunjukkan, pilih kategori "Asas" dari senarai di sebelah kiri, kemudian tatal ke bawah.

5

Konfigurasikan kotak teks seperti yang diperlukan dalam dialog "Konfigurasi Teks". Anda boleh menentukan tajuk dan kandungan untuk alat baru.

6

Gunakan pilihan pemformatan di sudut kanan atas untuk mengubah gaya dan fon teks. Perubahan lebih lanjut dapat dilakukan dengan mengklik "Edit Html" dan mengedit kodnya secara langsung.

7

Klik "Simpan" untuk mengesahkan pilihan penyesuaian anda dan tambahkan alat kotak teks ke blog anda. Pilih "Batal" untuk kembali ke halaman Tata Letak utama tanpa membuat perubahan.

8

Tambahkan lebih banyak kotak teks seperti yang diperlukan. Klik dan seret alat di sekitar templat susun atur menggunakan pemegang biru muda di tepi kiri setiap alat. Setiap alat kotak teks dapat disesuaikan dengan cara tertentu.