Bagaimana Membangunkan Anggaran Operasi untuk Unit Jururawat

Masalah pengurusan wang yang sama yang berlaku untuk menjalankan perniagaan kecil berlaku untuk menguruskan unit kejururawatan. Keuntungan unit kejururawatan biasanya akan mempengaruhi kesejahteraan kewangan keseluruhan syarikat kecil yang menjalankan operasi penjagaan kesihatan seperti rumah jagaan dan kemudahan tempat tinggal. Anggaran operasi membantu pengurus memantau dan mengimbangkan perbelanjaan dan pendapatan sehari-hari yang dijana dengan merawat orang sakit secara berterusan sepanjang tahun.

Kakitangan

Tahap kakitangan akan berbeza-beza mengikut jumlah tempat tidur pesakit yang ada, pesakit yang dirawat dan masalah kesihatan mereka. Unit rawatan intensif biasanya mempunyai nisbah kakitangan-ke-pesakit yang lebih tinggi daripada lantai hidup-dibantu dan operasi akan lebih mahal. Anggaran operasi biasanya menyenaraikan jumlah pekerja dalam setiap kategori pekerja - seperti jururawat berdaftar, jururawat praktikal berlesen, dan pembantu jururawat - dan perincian gaji dan kos faedah untuk setiap jawatan. Kos yang berkaitan dengan pekerja baru dan keperluan latihan berterusan pada umumnya termasuk dalam kategori perbelanjaan kakitangan.

Peralatan dan Bekalan

Sebarang perubatan, pejabat, kebersihan diri dan peralatan lain yang digunakan di unit kejururawatan harus disenaraikan dalam anggaran operasi. Setiap perbelanjaan biasanya disenaraikan di bawah item baris yang sesuai dalam anggaran. Contohnya, cap pos akan disenaraikan di bawah tajuk bekalan pejabat, sementara pembalut dan jarum suntikan akan disenaraikan di bawah tajuk bekalan perubatan. Setiap kategori umum harus mempunyai tajuk yang akan merangkumi semua yang termasuk dalam tajuk tersebut. Sebagai contoh, semua ukuran dan jenis pembalut akan disenaraikan di bawah tajuk "pembalut."

Caj Antara Bahagian

Beberapa jabatan menyediakan perkhidmatan dan bekalan kepada unit kejururawatan. Contohnya, jabatan farmasi mungkin membekalkan stok ubat kepada unit. Unit kejururawatan umumnya dikenakan bayaran untuk ubat-ubatan tersebut, dan garis di sisi perbelanjaan anggaran operasi harus menggambarkan caj tersebut. Pesakit yang menggunakan stok ubat akan dikenakan untuk menampung perbelanjaan unit jururawat untuk menyediakan ubat tersebut. Pembayaran untuk ubat stok akan ditunjukkan pada bahagian pendapatan dari anggaran operasi.

Hasil

Pendapatan dijana dari pesakit yang menggunakan unit kejururawatan, dan jumlahnya berbeza-beza bergantung pada jenis dan jumlah perkhidmatan yang diberikan. Namun, tidak semua pesakit membayar kadar yang sama untuk perkhidmatan dan bekalan yang sama. Program insurans kesihatan swasta dan kerajaan pada umumnya berunding dengan penyedia perkhidmatan kesihatan mengenai jumlah wang yang akan mereka berikan untuk setiap prosedur yang dilakukan pada pesakit. Setiap sumber yang menghasilkan pendapatan biasanya mempunyai item barisnya sendiri dalam anggaran. Ini termasuk wang yang datang dari geran, sumbangan dan sokongan umum dari syarikat penjagaan kesihatan untuk memastikan unit kejururawatan beroperasi.