Bagaimana Menjadi Ahli Terapi Kedai Kopi

Psikoterapi membolehkan individu belajar mengenai keadaan dan suasana hati, perasaan, fikiran dan tingkah laku mereka sendiri dengan bercakap dengan pakar. Tujuan utama terapi adalah untuk mengajar klien bagaimana bertindak balas terhadap tekanan dan cabaran dengan kemahiran mengatasi yang sihat. Ahli terapi mungkin pekerja sosial berlesen, psikologi, kaunselor profesional berlesen, jururawat psikiatri atau psikiatri. Sebilangan besar ahli terapi berlatih di pejabat atau hospital; namun, sebilangan ahli terapi juga menemui klien dalam keadaan alternatif. Ahli terapi kedai kopi mengadakan sesi terapi di dalam kedai kopi.

1

Dapatkan ijazah peringkat dalam bidang kesihatan mental untuk menjadi ahli terapi. Ahli terapi adalah penyedia perkhidmatan kesihatan yang dilatih untuk bekerja dengan individu, keluarga dan kumpulan dalam merawat masalah dan gangguan mental, tingkah laku dan emosi. "Terapis" adalah istilah yang luas dan boleh merujuk kepada banyak profesional yang berbeza dalam bidang kesihatan mental; anda mempunyai banyak disiplin untuk dipilih. Ahli psikologi mungkin mempunyai ijazah sarjana atau kedoktoran dalam psikologi klinikal, pendidikan, kaunseling atau penyelidikan dan biasanya berlesen negeri. Pekerja sosial klinikal berlesen mempunyai ijazah sarjana atau kedoktoran dalam kerja sosial dan kebanyakan negeri memerlukan perlesenan. Kaunselor profesional berlesen mempunyai ijazah sarjana dalam bidang psikologi, kaunseling atau disiplin yang serupa dan biasanya mempunyai dua tahun pengalaman pascasiswazah.

2

Dapatkan pengalaman. Bekerja dalam latihan yang lebih besar, di hospital atau dalam keadaan klinikal yang lebih besar. Ramai pelanggan memilih ahli terapi berdasarkan pengetahuan, pengalaman bertahun-tahun dan tauliah mereka. Sebelum mewujudkan amalan swasta atau bekerja di pejabat kaunseling yang lebih kecil, pengalaman bekerja di beberapa bidang dan mengembangkan bidang pengkhususan adalah penting. Ahli terapi yang berjumpa dengan pelanggan di kedai kopi perlu bekerja dalam latihan peribadi atau kumpulan kaunseling yang lebih kecil, kerana banyak klinik dan pejabat kesihatan mental memerlukan ahli terapi untuk berlatih di tempat atau di hospital. Teknik seperti terapi tingkah laku kognitif, terapi interpersonal dan terapi komitmen yang memerlukan klien untuk memeriksa tingkah laku masa lalu, hubungan dan masalah semasa dapat berfungsi dengan baik di lokasi yang lebih tidak formal, sementara rawatan lain memerlukan pengaturan yang lebih klinikal.

3

Dapatkan perkhidmatan peguam di negeri anda yang mengkhususkan diri dalam amalan perubatan jika anda merancang untuk berlatih sendiri. Minta pengacara menasihati anda mengenai lesen, perakuan dan syarat lain untuk menjalani latihan persendirian dan berlatih di lokasi alternatif, jika diperlukan. Ambil pengurus perniagaan atau perunding perniagaan kecil yang dapat membantu mengembangkan alat kewangan, borang, maklumat insurans dan alat komunikasi yang diperlukan untuk perniagaan anda. Kembangkan strategi pemasaran untuk mengiklankan perniagaan dan menghasilkan pelanggan.

4

Cari kedai kopi di kawasan anda yang bersedia membenarkan sesi terapi dan akan menempah ruang atau meja. Beberapa kedai mempunyai bilik kecil atau kawasan peribadi yang boleh berfungsi dengan baik. Rumah kopi bebas boleh menyewa ruang atau meja; minta pertemuan dengan pengacara, pengurus perniagaan dan pengurusan kedai kopi anda untuk membuat perjanjian yang sesuai dan membuat kontrak sekiranya perlu. Hubungi penyedia insurans anda untuk memastikan bahawa perlindungan liabiliti anda berlaku di dalam kedai kopi. Dalam kebanyakan keadaan, pekerja amalan atau pejabat akan dilindungi di luar pejabat selagi mereka melakukan kerja bagi pihak syarikat. Sekiranya anda bekerja secara eksklusif di kedai kopi, dapatkan polisi tanggungjawab profesional individu untuk memastikan perlindungan.