Spesifikasi Hard Drive untuk Dell Inspiron 1200

Dengan standard waktu pelepasannya pada tahun 2005, Dell Inspiron 1200 adalah komputer notebook yang berkuasa rendah dan murah. Sesuai untuk menjalankan aplikasi perniagaan asas, komputer mempunyai pemproses Intel Celeron dan layar 14 inci. Ia juga menampilkan cakera keras dalaman yang dirancang agar dapat ditingkatkan pengguna.

Spesifikasi Asas

Dell melengkapkan Inspiron 1200 dengan cakera keras 2.5 inci dan 30GB. Pemacu kelas notebook ini mempunyai piring 4200-RPM yang berputar perlahan. Walaupun kelajuan piring yang perlahan membatasi kinerjanya, ia juga membantu mengurangkan bunyi dan menjimatkan jangka hayat bateri. Pemacu keras yang disambungkan ke komputer melalui data antara muka dan penyambung kuasa antara muka Advanced Advanced Technology Attachment.

Antaramuka ATA Ultra

Pemacu Ultra ATA untuk komputer notebook menggunakan penyambung kabel pita 44-pin. Ia berkaitan dengan penyambung ATA 40-pin, kadang-kadang disebut sebagai penyambung IDE, tetapi ia merangkumi empat pin untuk kuasa. Ini membolehkan pemacu lebih kecil kerana tidak perlu memuatkan penyambung Molex besar yang diperlukan oleh pemacu Ultra ATA bersaiz penuh.

Rintangan Kejutan

Pemacu keras di Inspiron 1200 adalah faktor utama utama keupayaannya untuk menahan kejutan. Apabila cakera keras dimatikan dan kepala diparkir, komputer dapat menahan kejutan 163G ketika seluruh komputer dimatikan dan kejutan 142G ketika dihidupkan. Semasa komputer beroperasi, komputer hanya dapat menahan getaran 0,66G, diukur berdasarkan akar-rata-persegi, getaran.

Mengganti Pemacu Keras

Dell merancang Inspiron 1200 supaya cakera keras dapat diganti dengan mudah dengan yang mempunyai spesifikasi yang lebih murah hati. Untuk mengeluarkan cakera keras lama, balikkan komputer sehingga berada di tepi atasnya, kemudian lepaskan dua skru yang menahan penutup cakera keras ke bawah. Tanggalkan kedua skru yang menahan cakera keras, geser keluar, dan kemudian gantikannya dengan pemacu 2,5 inci Ultra ATA yang lain dengan menggeser pemacu baru dan mengganti skru. Anda boleh menggunakan CD Sistem Operasi yang disertakan untuk mengembalikan sistem operasi asal komputer ke pemacu baru.