Cara Merangka Sistem Gaji

Menetapkan sistem gaji adalah langkah penting untuk memulakan perniagaan. Memilih sistem yang tepat melancarkan gaji, membantu anda memenuhi syarat penahanan dan garnis yang sah dan melindungi anda dari denda dan denda kerana pelaporan yang tidak tepat oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan pihak berkuasa negeri dan tempatan. Anda boleh menyimpan gaji dengan tangan, menyewa perkhidmatan gaji atau menggunakan hamparan. Perkhidmatan perisian dan gaji memudahkan pentadbiran dan meningkatkan ketepatan, tetapi anda harus memilih sistem yang paling sesuai dengan industri, anggaran dan jumlah pekerja anda.

Daftarkan Perniagaan Anda

Sebelum mengambil pekerja, dapatkan nombor pengenalan majikan, atau EIN. Negeri dan bandar anda mungkin juga memerlukan pendaftaran majikan. Pelajari kewajipan pelaporan anda sehingga anda dapat merancang kategori dalam sistem pembayaran gaji anda untuk mempermudah pelaporan kepada pihak berkuasa dan membayar cukai gaji. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai tanggungjawab persekutuan anda dari Panduan Cukai Majikan yang diterbitkan oleh IRS. Lawati atau hubungi agensi negeri di mana anda menggaji pekerja untuk mendapatkan garis panduan membuat cukai dan melaporkan dan mengetahui sama ada anda perlu memotong cukai bandar.

Dokumen Pekerja dan Perkhidmatan Kerja

Sahkan bahawa pekerja mempunyai hak undang-undang untuk bekerja di Amerika Syarikat dengan menyalin kad pengenalan dan mengesahkan status pekerja. Tentukan kadar gaji, komisen dan gaji dan berapa kerap anda akan membayar pekerja anda - setiap minggu, setiap dua minggu atau bulanan. Pampasan dan potongan perniagaan merangkumi makanan, pakaian seragam, rancangan kesihatan, rancangan persaraan, cukai negeri dan persekutuan dan kadangkala cukai bandar. Sertakan kategori dalam rekod gaji anda untuk setiap pemotongan ini dan senarai berasingan untuk gaji, komisen, gaji setiap jam dan lebih masa. Dokumentasi pemotongan ini mesti dihantar kepada pihak berkuasa percukaian.

Pilih Sistem Gaji

Simpan rekod dengan tangan, atau format hamparan komputer untuk membuat pengiraan lebih mudah. . Pertimbangkan penggajian penyumberan luar jika perniagaan anda cukup besar untuk menjaminnya. Perkhidmatan gaji menawarkan banyak kelebihan penyimpanan rekod dan pelaporan untuk perniagaan, dan program perisian memberikan faedah yang serupa. Terlepas dari sistem anda, seseorang harus memasukkan angka, laporan file, cek tanda dan jam laporan bekerja dan membuat perubahan sistem setiap tempoh gaji - menambahkan pengambilan pekerja baru dan mengubah kadar penahanan dan gaji. Perkhidmatan gaji mengeluarkan cek yang diperiksa dan ditandatangani oleh orang yang diberi kuasa, tetapi anda mungkin lebih suka mencetak cek secara dalaman dan mahukan perkhidmatan yang menawarkan pilihan tersebut. Program perisian popular yang menguruskan pembayaran gaji secara dalaman merangkumi Intuit Payroll, QuickBooks, Payroll Mate, Center Point dan ezPaycheck.

Kemukakan Soalan Sebelum Memilih Sistem

Sistem hanya berfungsi dengan berkesan untuk gaji pertama. Perubahan dalam pemotongan cukai, keperluan pelaporan dan status pekerja memerlukan penyesuaian berterusan. Merancang kaedah yang berkesan untuk menambah pekerja baru, menukar penolakan dan mengurangkan potongan adalah mustahak untuk pembayaran gaji yang tepat. Ketahui sama ada penyedia gaji menawarkan kemas kini dalam talian, langkah keselamatan yang mencukupi dan yuran tahunan tetap tanpa mengira perubahan gaji. Sekiranya perniagaan anda tunduk pada peraturan pemerintah, tentukan sama ada setiap penyedia memenuhi syarat keselamatan. Ketahui sama ada perkhidmatan gaji membayar ganti rugi kepada anda atas kesilapan atau bayaran lewat yang menyebabkannya. Beberapa syarikat gaji mengemukakan laporan dengan bayaran. Pastikan anda dapat mengambil laporan dalam fail yang serasi. Sekiranya mengendalikan pembayaran gaji secara dalaman, pilih sistem berdasarkan keserasian, kemudahan penggunaan dan fungsi dalam talian. Setelah membuat laporan,menghantar pembayaran dan laporan kepada syarikat insurans, rancangan kesihatan, agensi kerajaan dan rancangan persaraan. Beri masa yang cukup untuk menyemak laporan dan mengeluarkan cek setelah menerima maklumat dari penjual gaji.